Süthető gyurmázás, fimózás alapok

Ez a blog a süthető gyurmázás, fimózás, polymer clay és egyéb gyurmával készíthető alkotások technika világába fogja kalauzolni az olvasót terveim szerint.

Elsőként álljon itt néhány tipp az alapokhoz.


fimolove.png

 

Hozzávalók, eszközök:

 

Ha már eldöntöttük, hogy na mi most alkotunk, a következőkre lesz szükségünk:

1. Gyurma 

Kezdők használhatnak hozzá előre színezett gyurmákat, de minél inkább megtanulsz gyurmázni annál inkább megtapasztalod, hogy lényegében a fehérre, feketére és az áttetszőre, bizonyos esetekben pedig a folyékonyra vagy gyurmahígító folyadékra lesz szükséged. Márkát nem ajánlok, mert mindenkinek megvan a maga kedvence.

2. Egy sima felület, amin gyurmázhatsz

Ajánlott a szilikon lap. Más műanyag semmiképpen, mert a még kisütetlen gyurma más műanyagokat felolvasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Én mindig egy új papírt használok, mert nincs kedvem egy szilikon lapot mosogatni mindig, de erre mindenkinek megvan a saját módszere. Használható még teljesen simára polírozott fa rajztábla.

3. Néhány eszköz:

Amit ajánlani szoktak az egy kis kés, gyurmavágó penge, éles sniccer. Ha gyöngyöket szeretnél javasolt valamilyen fa vagy fém pálcákat beszereznek, amelyekre felhúzhatod a gyöngyöket lyukasztásnak. Ezt készen megvásárolhatod, de ha nem akarsz erre pénzt kiadni a saslik és hússzúró tűk is alkalmasak. Ilyen tűket akár mintázásra is használhatsz. Ha nem teszed a sütőbe az egyszerű fogpiszkáló is jó. Vannak, akik esküsznek még a gyurmalapító gépre. Van, aki minden gyurmázásnál előkészíti az anyagot, mert buborékokat rejthet állítólag. Én még buborékos gyurmát nem találtam, pedig jó pár csomaggal volt már dolgom, így ezt egy bullshitnak tartom. A gyurmalapító gép azoknak hasznos, akik szilikonos mintázólapokkal dolgoznak. Ha csak formázol, akkor még célszerű is, ha nem gyurmalapító gépet, hanem a kezedet használod a gyurma puhítására, ugyanis azzal is dolgoznak az izmaid, és minél többet gyurmázol annál inkább fog menni a formázás. Ilyen gépet előre gyártanak gyurmázáshoz. Van, aki persze a nagyi régi tésztanyújtó gépét fogja be, kinek mi az ideális és mi felel meg a pénztárcájának. De attól még, hogy van egy gyurmanyújtó géped nem feltétlenül leszel jó gyurmás.

4. Tárolóedény:

Csakis zárható fémdoboz. Azért zárható, mert a bontott gyurmák nem száradnak ki, ha a doboznak van teteje. A gyurmákat én eredeti műanyag csomagolásába teszem vissza, mielőtt a fém dobozba helyezem. Nagyon gyors száradást még nem tapasztaltam. A műanyag dobozokat felejtsd el, mert a gyurma kiolvassza őket!

5. Mosogatószer:

Kéztisztításhoz ez a legideálisabb.

6. Gumikesztyű vagy kukorica keményítő por:

Ha nem akarsz ujjlenyomatot akkor mindkettőt alkalmazhatod. A port az ujjbegyeidre kenve formázáskor.

7. Pigmentporok:

Már kezdő gyurmások is kipróbálhatják a pigmentporok áldott hatásait. Pigmentporokat előre vásárolhatsz kreatív hobby boltokban vagy műkörmösöknél, egész különlegeseket kapni - foszforeszkáló, irizáló, kagylószerű -, de használhatsz reszelt pasztellkréta port is. Ezzel a fehér és áttetsző gyurmát színezheted meg a kedvenc árnyalataidra.

8. Olaj:

Ha formába "öntesz" valamit, de nem akarod azonnal kisütni jó szolgálatot tesz az étkezési olaj, ha az öntés előtt átkened vele a formát.

9. Sütő:

Sima sütő, ahol a sütik is sülnek.

 

Gyurmázás:

Kezdetben nem árt tudni, hogy számos trükk áll rendelkezésre, ahhoz, hogy ebből:

fimosoft.jpg

 

Valami ilyesmi legyen:

fogacskak.jpgforrás: babylovespink.com

 

A gyurmázásnál, mielőtt az alkotás a sütőbe kerül a következő alapvető fizikai behatásokat alkalmazunk:

- Formázás

- Mintázás

- Formára vágás és "öntés"

- Henger, Cane-technika

 

 

A formázás, modellezés:

mindaz, amit különböző eszközökkel és a kezünkkel elérve alkalmazunk gyurmázás közben. Azaz konkrétan kiformázzuk a gyurmát sütés előtt. A formázáshoz tapasztalat és alapvető formázó készség szükségeltetik, minél többet gyurmázik valaki annál inkább fog menni. Ez a gyurmázás igazi művészeti része, mert formázással mindig valami egyedit alkothatsz. Persze ha ügyesen formázol, akkor már egymáshoz megtévesztésig hasonló tárgyakat készíthetsz.

 

Mintázás:

a leggyakoribb süthető gyurmás machináció, amelyhez szükség van valamilyen másik felületre, amelyet a gyurmába nyomunk és annak gyurma felületén marad a nyoma.

Ez a másik felület lehet előre készített pl. előre formázott szilikonos mintaívek, hengerek. Általában ezeket a lapokat a gyurmanyújtó géppel együtt alkalmazzák.

feluletmintazolapok.jpg

Hétköznapi tárgyak, növények és minden egyéb mintázásra való alkalmazása pl. összegyűrt alufólia, használt fogkefe, kefe, levél hátulja, só, fakéreg, textil, csipke.

dscf2616.JPG

Sóval mintázott, felületkezelt fimo gyöngyök forrás: Meskete Műhelye

 

mintazassal.jpg

Mintázással létrehozott inró foglalat forrás: Ernie Hendrix

 

Formára vágás és "öntés": 

Ez az a tevékenység, amit akkor végzel, ha egy sima gyurma lapból - sokak által gyurmagépen lapított gyurma lapból - forma szaggatóval kivágod a megadott formát, hasonlóan, mint amikor a tésztából sütiket szaggatsz ki. Az öntéshez általában szilikon formát használunk, amely lehet saját készítésű és bolti. Ez is egyszerű. A gyurmát bele kell tuszkolni a formába. Merészebbek ebbe is süthetik a gyurmát, utána kiszedve. De a még puha gyurmát is kiszedhetjük a formából. Nagyon népszerű, mert könnyen leplezhetjük vele formázási tapasztalatlanságunkat, és pár mozdulattal kész formákat hozhatunk létre vele.

 

ontes.jpg

 

Hengerezés, cane technika: 

Ez egy kicsit zsákba macska a felsorolásokban, mert nem igazi fizikai behatás. Mármint többszínű csíkokból összeformázott hengereket használunk ehhez, amelyekből egy borotvapengével vagy gyurmavágó késsel levágva szeleteket kapunk, amelyeket további díszítésekre tudunk felhasználni. Ilyen cane-eket, hengereket készen is vásárolhatunk vagy magunk is készíthetünk.

 

baranyos.jpg

Gyurma hengerek forrás: http://kopilka.rv.ua/

 

Sütés:

Süthető gyurma, fimo, polymer clay NEM agyag, NEM égethető

Sokan az anyagot, amely egy hőre szilárduló műanyag fajta, amely hőkezelés előtt kézzel jól formázható sokan tévesen égethető gyurmának vagy az eredeti gyökereire visszavezetve fimónak nevezik. Én égethető gyurmának nem fogom nevezni, ugyanis a polymer clay nem égethető, ellenben az agyaggal, amely a kerámiák alapanyaga. Elsőként ezt a megkülönböztetést tenném, hogy a polymer clay nem agyag és tulajdonságaiban ne próbáljuk az agyaghoz hasonlítani, mert pórul járhatunk.

odaegettgyurma.jpg

Odakozmált fimó. Lehet, hogy Valentin-napra készültek ezek a kis szívecskék, de ajándékok nem lesznek az már biztos. forrás: Artfire

 

SÜTÉS: MINDIG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZERINT

A gyurma kisütésénél vegyük figyelembe a hozzá írt használat útmutatót. Többféle gyurma van forgalomban Magyarországon, legnépszerűbb a Fimo és Sculpey, ezeken található legalább angol nyelvű útmutató. Ha házi készítésű polymer clayt veszünk, érdeklődjünk az eladónál a sütési információról.

Ezen kívül, ha a tehetjük mindig a sütő legalacsonyabb hőfokán süssük. Sütéskor én rendesen egy tepsit használok, abba teszem a kisütni valókat, ami alá sütőpapír kerül. A sütés alatt NEM érdemes a sütnivaló alá alumínium fóliát tenni, mert az plusz hőt vesz fel, és ad le a gyurmának közvetlenül és a gyurma odakozmálhat. HELYETTE normál sütőpapírt vagy szilikont válasszunk. Az alap sütési idő minden gyurmánál kb. 20-25 perc. Minél rövidebb ideig sütjük az alap sütési időn túl annál keményebb lesz. Minél hosszabb ideig sütjük annál kevésbé keményebb. Minél gyorsabban hűtjük le sütés után annál keményebb lesz. Minél lassabban hűl, annál inkább tartani fogja a sütés után közvetlenül tapasztalt keménységet.

 

alukontrasutopapir.jpg

 

Figyeljük, mert BEBARNULHAT!

Sajnos előfordul, hogy megálmodtad a formázás alatt az ékszerednek, gyöngyödnek a leggyönyörűbb fehér vagy áttetsző fehéres színt, beteszed sütni a gyurmát, nem figyelsz oda eléggé és az eredmény rozsdásan barnás vagy sárgás lesz. A süthető gyurma NEM PISKÓTA, azaz nem esik össze, ha ránézel a sütés alatt. A fehér és fehér áttetsző gyurmát érdemes ellenőrizni, mert hamar bebarnulhat, ha feledékeny vagy, és az alkotásod bánhatja. Erről most nem találtam képet, de képzeljétek el, nem szép.

 

Utókezelés:

 

Sokan a sütés után be is fejezik az akciót, mint akik jól végezték dolgukat, pedig sok technika a sütés utáni kezelésre épít.

Utókezelési metódusok:

- Után színezés, festés, rajzolás:

Vizes bázisú akrilfestékkel vagy/és pasztával végzett után festés már a kész gyurmán. Fontos, hogy komolyabb hígítót tartalmazó festékeket ne használjunk. Permanent marker filccel a kész gyurmára akár írhatunk, rajzolhatunk is, ezt lakkozással védhetjük a kopástól.

 

rajzolt.jpg

forrás: Jelly Lane Art Blog

 

- Lakkozás:

Vizes alapú lakkal való kezelés. Kerüljük a komolyabb hígítót tartalmazó lakkok alkalmazását. Körömlakkokkal legyünk óvatosak.

 

rosszkoromlakk.jpg

 

Előfordul, hogy egy körömlakk megfelel a célnak - én ezt eddig egy géles körömlakknál tapasztaltam csak -, de a többi főleg az irgalmatlanul acetonszagúak elkezdik ragadóssá tenni a kisütött gyurmát. Minden lakknál, amiben nem vagyunk biztosak, először végezzünk több hónapos tesztet a már kisütött gyurma mintán.

 

josefinemedal.jpgFimó keretbe helyezett régi üvegdarabba foglalt kis kép.
A keret festéssel és lakkozással lett után kezelve.
forrás: Meskete Műhelye

 

- Aranyozás, ezüstözés:

 Csakis vizes bázisú ragasztóval való ezüst és/vagy aranyfólia felvitele.

- Karcolás, vágás, fúrás: 

A legnépszerűbb módszer a geometrikus, álfazettázott gyöngyök létrehozásához. A lényege, hogy a kisütött gyurmából levagdosunk darabokat vagy/és belekarcolunk alaposan, ezzel adva egy érdekes textúrát.

 

vagdosaskarcolas.jpg

Vagdosással és karcolással létrehozott felületek, forrás: Claire Maunsell

- Csiszolás, polírozás:

Csiszolópapírral való csiszolás, ezen kívül, fényesítés polírozással, amely lehet gép vagy kézi.

 

Veszélyességi faktorok, munkavédelem stb.:

- A süthető gyurma oldja a műanyagot, ezért ne érints meg gyurmázás után kézmosás nélkül más műanyag tárgyakat!

olvaszt.jpg

Gyurma maradványok egy műanyag tároló dobozban. Így néz ki a gyurma által felolvasztott műanyag.
A gyurma és a doboz is használhatatlanná válik. forrás: garieinternational.com.sg

 

- Minden gyurmázás után moss kezet, lehetőleg mosogatószerrel!

- A gyurmát nyitott ablaknál süsd ki és használj páraelszívást, főleg, amikor kiveszed a kész termékeket a sütőből.

- Mindig nézd az órát a sütésnél! Ne feledkezz meg, hogy a sütőbe tettél valamit!

- Ne hagyd bekapcsolva a sütőt!

- Olyan gyerek kezébe ne kerüljön süthető gyurma, aki nem tud figyelni a fentiekre!

 

Egyéb hackek:

A tudomány persze itt nem áll meg. Vannak egyéb hackek is, amelyekkel a gyurmát kezelhetjük. Ilyen hack például a gyöngyök és kisebb kövek beillesztése a gyurmába. Vatta vagy sütőpor keverése a gyurmába. A gyurma alufóliával való kitömése. A gyurmával való festés. A gyurma rádolgozása lufira, és még rengeteg minden, amelyeknek szinte csak a fantázia szabhat határt. Azonban ezekről a további bejegyzésekben lesz majd szó.

 

Remélem, hasznos minden gyurmázni kezdőnek ez az összegző írás. Mindenkinek jó gyurmázást kívánok!