Mindenféle a gyurmás ékszerkészítésről

Gyurmijó

Hamis csont technika

Szintén az orosz kreatív hobby oldalak bugyraiban - a pm-clay-plus - blog oldalán találtam rá az eddigi legjobb csontimitáció készítési süthető gyurmás receptre. 

 

Hozzávalók:

 • elefántcsont színű fehér süthető gyurma (a sima fehér gyurmát egy kis okker pigmenttel keverve alakíthatjuk ki a megfelelő árnyalatot)
 • akrilfesték: fekete, téglabarna, okker
 • kemény szálas ecset, például hajfestő ecset
 • akvarell ecset
 • 80-as csiszolópapír
 • rongy

 

csontutanzat.jpg

 

Elkészítés:

 • A munkanyagon egyszer végig húzzuk a kemény ecsetet, hogy a formán éles barázdák alakuljanak ki.
 • Kisütjük a gyurmázványt.
 • Már a kemény gyurmát befestjük az említett árnyalatok keverékével. (Érdemes ilyenkor a festékhez egy csepp olajat is tenni)
 • A ronggyal fel kell itatni a felszínen lévő felesleges festéket, hogy a munkanyagnak csak a felszíni barázdákban maradjon festék.
 • A csiszolópapírral a barázdákkal megegyező irányban le kell csiszolni a munkadarab felszínét, úgy, hogy régi csonthoz hasonló felületet kapjunk.
 • Matt, vizes alapú akrillakkal átkenjük a mintadarabot.

Moha textúra

A moha textúra készítése nem feltétlenül csak mohák utánzására alkalmas, de arra a leginkább. A tutorial a radada.livejournal oldalról származik, amely egy radada felhasználónevű süthető gyurma művész blogja. A titok a vastagabb tűvel való formázásban rejlik. A már majdnem kész "mohát" ecsettel elkent fehér gyöngyház pigmentekkel érdemes árnyalni. 

mohatextura.jpg

Mini szaggató egyszerűen

Az utóbbi szívecskés bejegyzésben található üveges szívecskének az elkészítését még könnyebbé teheti egy ilyen apró szaggató, amely bármelyik kör alakú formából kiinduló formák kiszaggatására alkalmas. Nem másból készül, mint a klasszikus ceruzák radírtartó részéből, egyszerű formázás után.

minicutter.jpg

forrás: SilverRose82

Üvegbe zárt szívecske

A közelgő Valentin-napra lehet aktuális egy ilyen kis üvegcsés medál, amely egy pici szívecskét rejt. Kezdő gyurmások is megcsinálhatják. A hozzávaló kis üvegcsét a legtöbb kreatív hobby boltban be lehet szerezni.

 

Hozzávalók:

- süthető piros gyurma

- néhány csepp glicerin vagy áttetsző babaolaj

- apró üvegcse parafadugóval (medálakasztó opcionális)

- pillanatragasztó

 

1. Egy pici szívet kell formázni piros süthető gyurmából

2. Ezt ki kell sütni

3. Az üvegbe egy kevéske glicerint vagy áttetsző babaolajat kell önteni.

4. Ebbe kell beletenni a szívecskét.

5. Az üveget le kell zárni parafa dugóval, amit egyben az üvegbe is ragasztunk pillanatragasztóval.

 

polisziv.jpg

forrás: Bottled Up Shop

Csavarozás

A csavarozás nem annyira ismert, mint a többi felületkezelés, mégis szintén egy piszok egyszerű textúrázási módszer. Az alapvető eszköz hozzá: egy hosszú csavar (opcionális egy kés is). A lényege, hogy a csavart rá kell nyomni a gyurmára, a gyurmázáshoz használandó darabokat pedig fel el kell választani az alaptól. Ezután kell megfelelő gyurmázványra felilleszteni a mintás oldalával a gyurmázvány külsejére. Érdekes gyöngyök csinálhatók vele, és nem kell hozzá külön formázási tudás. Nem csak süthető gyurmánál alkalmazható technika, ahogy az a képen is látszik.

csavarozas.JPG

Tovább olvasom

Kulcs cukisítás, akár kezdőknek is

A süthető gyurma tulajdonságai nagyon is megfelelők ahhoz, hogy a kulcs fejére valamilyen díszt készítsünk, hogy azt meg tudjuk különböztetni más kulcsunktól. A következő tutorial ezt magyarázza el egy macifejes kulcs elkészítésével. 

cukikulcs.jpg

Akinek ez sem lenne elég, íme egy ChocoCat-as módszer:

Tovább olvasom

Vagdosás

Egy újabb érdekes technika kerül bemutatásra. Ezt magyarul vagdosásnak kereszteltem el, mert igazából a gyurmán kívül ehhez csak egy egyenes végű kis ollóra van szükségünk. A technikát virág készítésére használhatjuk. A tutorialban lóhere virág imitációt készítenek vele.

A tutorial egy orosz oldalról - a kalinkapolinkáról - származik.

loherevirag.jpg

 

Ügyes tartó gyöngykészítéshez

A 2goodclaymates blog bemutat egy jó kis tippet, hogyan lehet a hatékonyabbá tenni a gyöngykészítést olcsón. Ez egy kis karton állványka, melyet a kép alapján mindenki bátran elkészíthet. A szélességének méretét a hústűk hosszához kell igazítani. Egy ilyen tartó az utófestést és lakkozást is könnyebbé teszi.

 

gyongytarolas.jpgforrás: 2goodclaymates

 

 

Folyékony gyurmák átlátszósági tesztje

Ajánló

garieinternational oldalán bukkantam rá egy gyurmatesztre, amely három különböző folyékony áttetsző gyurmát vizsgál. A folyékony gyurmáról nem ejtettem eddig szót, mert igazából ez egy külön gyurmafajta, amelyre más tulajdonságú alapvetően, mint a több polymer gyurma. Tapasztalatom még nem nagyon van a használatában, ezért így lehet, hogy ez a téma ki is esik nekem.

Mindenesetre érdekesnek találtam, hogy azért van egy ilyen vizsgálós cikk, amelynek a Sculpey, a Kato és a Fimo gyurmákat veti össze. Ezek közül a Kato az, ami Magyarországon nem nagyon elérhető, bár bevallom még Sculpey folyékony gyurmát sem láttam a kreatív hobby boltok polcain.

Az eredményeket érdemes megnézni. Például kihozta, hogy a Fimo áttetsző gyurmánál a 130 Celsius fokon való sütés 45 percig hozza a legjobb eredményt, áttetszőségben ennél a fajta sütésnél legyőzi a másik két gyurmát. Egy másik tesztben ugyanezen az oldalon a Fimo deko gélt a Sculpey áttetsző folyékony gyurmájával vetette össze. Nos itt egyértelműen látszik, hogy a Sculpey talán áttetsző, a Fimo pedig átlátszó gyurma.

 

attetszogyurmi.jpgforrás: garieinternational.com.sg

 

Így készül a világító gyurma

A színezésről szóló bejegyzésben leírtam, hogy miért érdemes csak fehér és áttetsző és fekete gyurmát használni. De joggal fogalmazódhat a gyurmázó fejében az a kérdés, hogy de mi van akkor a sötétben világító gyurmával, azt csak venni lehet.

Igen, bizony ilyet is kapni, de egy kis trükkel magad is készíthetsz.

Ilyenkor nincs másra szükséged, mint fehér vagy áttetsző gyurmára, amibe sötétben világtó pigmenteket kell keverni hasonlóan a színezésben megadott módon.

A világító pigmenteket persze használhatod külső felvitellel is. Ilyenkor érdekes porszerű fénylést kapsz.

vilagitopigmentek.jpg

 

Tovább olvasom