Gyurmaszínezés egyszerűen

A legtöbb gyurma márka nagyon sokféle színű gyurmát gyárt, amely egy kezdő gyurmázót igen csak elbizonytalaníthat, mert nem tudja, melyiket érdemes választania. Mivel egy csomag gyurma nem valami olcsó, így nem mindenki teheti meg, hogy egy egész palettát tartson otthon készletként. Ráadásul ezek a színek eléggé korlátozottak. Kicsit olyan érzés az alap gyurmakészlet színeiből dolgozni, mintha be lennél határolva egy 16-os színskálán. Persze lehet a gyurmákat egymással keverni, de a pontos színeredményt  ilyenkor csak jósolni lehet. Valamilyen más módszert érdemes választani, hogy mégis legyenek színes gyurmáink, de ne olyan mennyiségben, hogy ha maradékba maradnak, akkor még évekig száradnak felhasználatlanul a gyurmatartóban. Van, aki persze a különböző színű gyurmákat keveri ki az árnyalatok eléréséhez, de ennél egy sokkal tutibb módszer is létezik.

 

gyurmiszinezes.jpg

 

Alap gyurmaszínezés pasztellkrétával

 

A legegyszerűbb, ha csak háromféle gyurmát tartasz otthon: ez a fehér, áttetsző fehér és a fekete.

A fekete gyurmát értelemszerűen nem lehet színezni. Szerintem egyébként nagy valószínűséggel az alapszínt egyszerűen szénnel érik el. A fekete az a gyurma, amely egyébként össze is fog más felületet.

A fehér és áttetsző gyurma az, amelyet kedved szerint színezhetsz. Olyan sok minden nem kell hozzá, csak elég egy csomag pasztell krétát venned. Amilyen színt szeretnél olyan krétából lereszelsz egy valamennyit egy kis késsel. Ezeket a pigmenteket pedig összekevered a fehér vagy áttetsző gyurmával, és máris kész a színes gyurma.

Képen ábrázolva ez így működik:

igymukszik.jpg

Mindez a tudás természetesen nem korlátozódik csak a süthető gyurmára. Működik az agyaggal, a sógyurmával vagy bármelyikkel, csak természetesen az anyagok nem ugyanúgy fognak reagálni a por állagú színezőre.

 

Mi a különbség az áttetsző színezett és a fehér színezett között?

Ez a kérdés jogosan merülhet fel a gyurmázók fejében. Nos egyetlen különbség van. Sütés után a porpigmenttel színezett áttetsző gyurma, főleg lakkozás után üvegszerűbb lesz, mint a sima fehér színezett.

 

Gyurmaszínezés egyéb módokon

 

Szemhéjfesték, smink pigmentek:

Rendszeresen sminkelő gyurmázók előnyben részesülnek azokkal szemben, akik nem tartanak otthon sminkeket. A sminkek összetevői ugyanúgy pigmentekkel színezett, ahogy a pasztellkréta. Ezért érdemes kipróbálni melyik sminkpor, hogyan festi a gyurmát. A sminkes pigmentekkel szintén azt a kiadást is megúszhatjuk, amelyeket a gyurmagyárak a pigmentekért elkérnek többszörös áron.

szemhejfestekesgyongyok.jpgSzemhéjfestékkel színezett gyöngyök forrás: http://thebluebottletree.com/

 

Fűszerek:

A gyurmaszínezés egy ötletes módja, amikor nem pasztellkrétával, hanem porfűszerekkel színezünk. Itt egy fotó arról, hogy melyik porfűszer milyen hatást eredményez az áttetsző gyurmán:

gyurmafuszerek.jpgforrás: The Daily Polymer Arts Blog

Egy másik gyurmaművész - Marlene Brady -  instant kávét és mindenféle más fűszereket használt fel ezekhez az érdekes hosszúkás gyöngyökhöz, amelyek áttetsző gyurmából készültek:

marlenebrady.jpgforrás: Marlene Brady

 

Az áttetsző gyurma színezése

 

Az áttetsző gyurma, akkor marad áttetsző is színezés utána, ha a színezéshez valamilyen alkohol alapú festéket használunk. Angol nyelvterületeken ez az Alcohol Ink, amelyet beszerezhetsz itt is a kreatív hobby boltokban. Másik megoldás az ételfesték, amely szintén alkoholos alapú. Ebben az esetben az egy-két csepp festéket össze kell keverni az áttetsző gyurmával. Az alkoholos festésnek más trükkjei is vannak, de azok a felületi festéshez tartoznak.

alkoholosfestekkel.jpg

Alkoholos festékkel színezett áttetsző gyurmagyöngyök kisütés után forrás: thebluebottletree.com

 

Gyurmaszínezés fűszerekkel (The Daily Polymer Arts Blog)

Gyurmaszínezés sminkkel (thebluebottletree.com)

Gyurmaszínezés alkoholos tintával (thebluebottletree.com)